Procena stabilnosti emulzionih preparata za topikalnu primenu: vrednost dinamičko-mehaničkog termoanalitičkog (DMTA) testa kao brze reološke alternative konvencionalnom testu smrzavanje-odmrzavanje - Cekić, Nebojša; Savić, Sanela; Savić, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Procena stabilnosti emulzionih preparata za topikalnu primenu može se sprovesti praćenjem promena u realnom vremenu i/ili primenom ubrzanih metoda, te predviđanjem stabilnosti i roka trajanja proizvoda na osnovu merenja relevantnih fizičkohemijskih parametara tokom ispitivanja. Kako bi se obezbedila robusnost i dugoročnost emulzionih proizvoda za kožu tokom čuvanja, transporta i primene, neophodno je sprovesti pažljivo isplanirano, opsežno ispitivanje stabilnosti. Međutim, imajući u vidu različite tipove emulzija i njihovu namenu, ne postoji univerzalni standardni protokol za ispitivanje stabilnosti, što formulatore/proizvođača čini odgovornim kada je u pitanju izbor odgovarajućeg testa i metodologije. Evidentno je da emulzije za topikalnu primenu, a posebno kozmetičke emulzije, često pokazuju visoku stabilnost sa dugim rokovima upotrebe. S druge strane, procena stabilnosti ovakvih emulzija i donošenje odgovarajućih odluka i dalje ostaje izazov u industrijskom okruženju i zahteva dosta vremena, što nameće potrebu za alternativnim protokolima koji omogućavaju ubrzano ispitivanje, ali i uspešno predviđanje stabilnosti emulzionih proizvoda. Prikazani rad daje sveobuhvatni pregled literature prožet praktičnim pogledima na ključne fenomene odgovorne za stabilnost emulzija, zatim daje uvid u različite pristupe za procenu njihove stabilnosti, uključujući metodologije koje se koriste i parametre koji se prate tokom ispitivanja. Rad u poseban fokus stavlja dinamičko-mehanički termoanalitički (DMTA) metod kao brzu reološku alternativu konvencionalnom testu smrzavanje-odmrzavanje, posebno ističući primenljivost metoda za ubrzano ispitivanje stabilnosti emulzionih preparata za topikalnu primenu.