Principi i primena međufazne reologije u (pre)formulacionom razvoju farmaceutskih preparata - Krstonošić, Veljko; Pavlović, Nebojša; Ćirin, Dejan (Arhiv za farmaciju, 2023)
Reologija je nauka koja proučava proticanje i deformacije materije, dok je međufazna reologija grana reologije čiji je fokus na proučavanju mehaničkih svojstava granice faza, pre svega tečnost-tečnost i tečnost-gas. Ponašanje granice faza fluida se značajno razlikuje od ponašanja unutrašnjosti materijala, te standardna reološka merenja često ne opisuju adekvatno svojstva na granici faza. Međufazna reologija pruža specijalizovan pristup za proučavanje viskoelastičnosti i međupovršinskog napona na granicama faza, pri čemu se stiče uvid u delovanje sila na granicama faza, kao i u međumolekulske interakcije. Ovo je posebno značajno za dizajniranje naprednih formulacija i terapijskih sistema sa željenim karakteristikama. Međufazna reologija je naučna oblast koja se brzo razvija i pronalazi primenu u različitim naučnim oblastima i industrijama. Međufazna reologija igra ključnu ulogu u razvoju i optimizaciji farmaceutskih formulacija i dizajnu inovativnih nosača za isporuku lekova sa poboljšanom stabilnošću, poboljšanim profilima oslobađanja leka i mogućnostima ciljane isporuke. Ovaj rad ima za cilj da pruži sveobuhvatan pregled međufazne reologije, njenih principa, tehnika merenja i primene u različitim oblastima. Analizirajući skorašnja dostignuća i nove trendove u ovoj oblasti, cilj rada je da se istakne značaj međufazne reologije u optimizaciji formulacija, poboljšanju karakteristika proizvoda i pronalaženju inovativnih rešenja, posebno u farmaceutskoj nauci.