Biokompatibilni lipidni nanonosači za poboljšanu isporuku fluocinolonacetonida u kožu: fizičko-hemijske osobine i in vitro učinak - Stanković, Tijana; Ilić, Tanja; Dobričić, Vladimir; Tošić, Andjela; Pantelić, Ivana; Savić, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Kako bi se poboljšala topikalna isporuka kortikosteroida u inflamatorne lezije kože i istovremeno smanjila učestalost neželjenih efekata, posebna pažnja je usmerena ka razvoju lipidnih nanonosača. Stoga, cilj ovog rada je bio razvoj biokompatibilnih nanoemulzija (NEs) i nanostrukturiranih lipidnih nosača (NLCs) kao nosača za fluocinolonacetonid (FA) pažljivom optimizacijom formulacionih i procesnih parametara. Nakon analize relevantnih fizičko-hemijskih parametara i studije stabilnosti, in vitro ispitivanje oslobađanja i permeacije je sprovedeno kako bi se dobio uvid u to da li razvijeni nanonosači utiču na penetraciju FA u/kroz kožu, u poređenju sa konvencionalnim referentnim preparatom (Sinoderm® krem). Uspešno su razvijene NEs zadovoljavajućih fizičko-hemijskih osobina (veličina kapi<200 nm, PDI<0,2, ZP>ǀ-30ǀ mV, pH 4,75) i dugoročne stabilnosti. Iako su inicijalno posedovali zadovoljavajuće karakteristike, NLCs su gelirali tokom tri meseca čuvanja, što ukazuje na potrebu za daljim radom na razvoju formulacije, u cilju rešavanja problema ograničene stabilnosti ovih sistema. Nalazi in vitro ispitivanja oslobađanja/permeacije upućuju na činjenicu da razvijeni lipidni nanonosači (prevashodno NEs) obezbeđuju bolju isporuku FA u/kroz kožu u poređenju sa Sinoderm® kremom. Nanoemulzije bazirane na lecitinu sa 10% uljane faze (smeša triglicerida srednje dužine lanaca i oleinske kiseline 3:1) predstavljaju obećavajuću strategiju za poboljšanu isporuku FA u inflamatorne promene na koži, omogućavajući laku primenu, posebno na većim površinama i kosmatim delovima tela.