HEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST ETARSKOG ULJA I EKSTRAKATA KORENA ANGELIKE (Angelica archangelica L.) - Stanojević, Jelena; Simonović, Nataša; Djordjević, Silvija; Stanojević, Ljiljana; Zvezdanović, Jelena; Cvetković, Dragan (Arhiv za farmaciju, 2023)
Cilj ovog rada bio je poređenje hemijskog sastava i antioksidativne aktivnosti izolata (etarskog ulja, infuza, etanolnog i heksanskog ekstrakta) dobijenih iz osušenog korena angelike (Angelicae radix; Angelica archangelica L.). Biljni materijal je nabavljen od Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”. Etarsko ulje je izolovano Clevenger hidrodestilacijom; infuz korena angelike pripremljen je prema uputstvu datom na pakovanju dok su etanolni i heksanski ekstrakt dobijeni Soxhlet ekstrakcijom. Kvalitativni i semi-kvantitativni sastav etarskog ulja određen je GC/MS metodom dok je hemijski sastav dobijenih ekstrakata određen UHPLC-DAD-ESI-MS metodom. Sadržaji ukupnih fenola i ukupnih flavonoida u ekstraktima određeni su metodom po Folin-Ciocalte-u i metodom sa AlCl3, respektivno, dok je antioksidativna aktivnost dobijenih izolata određena DPPH testom. Na osnovu rezultata GC/MS analize, najzastupljenija jedinjenja u etarskom ulju bile su masne kiseline sa palmitinskom (23,6%) i linolnom kiselinom (26,5%) kao predstavnicima i kumarini, sa ostolom (12,6%) kao dominantim jedinjenjem. UHPLC hromatografija ekstrakata korena angelike u pozitivnom jonizacionom modalitetu omogućila je identifikaciju kumarina (ostol) i furanokumarina (ksantoksin, bergapten, psoralen, angelicin). Vrednosti sadržaja ukupnih fenola i ukupnih flavonoida opadale su u nizu: etanolni ekstrakt > infuz > heksanski ekstrakt. Najbolju antioksidativnu aktivnost među izolatima pokazao je infuz korena angelike (EC50 vrednost od 0,43 mg/cm3). Iako je sadržaj ukupnih fenola i ukupnih flavonoida najveći u etanolnom ekstraktu, zbog sadržaja kumarina i furanokumarina treba biti obazriv prilikom njegovog korišćenja. Na osnovu dobijenih rezultata, infuz korena angelike se preporučuje kao prirodna alternativa sintetskim antioksidansima za primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.