UTVRĐIVANJE NEADHERENTNOSTI KOD PACIJENATA KOJI PRIMAJU ELTROMBOPAG - Pendovska, Marija; Panovska Stavridis, Irina; Krstevska Balkanov, Svetlana; Popova Labacevska, Marija; Stojanoski, Zlate; Nadziska, Marija; Aleksandrov, Mihail; Lazarova, Biljana; Maksimova, Viktorija (Arhiv za farmaciju, 2023)
Eltrombopag, oralno primenjen agonist trombopoetinskog receptora, selektivno se vezuje za transmembranski domen trombopoetinskog receptora na površini trombocita, megakariocita i ćelija prekursora megakariocita (1). Cilj našeg istraživanja je utvrđivanje neadherentnost pacijenata i njen uticaj na efikasnost i bezbednost propisane terapije, kao i mogućnosti neuspeha lečenja. Opservaciona, longitudinalna i retroprospektivna studija sprovedena je u JZU Univerzitetskoj klinici za hematologiju u Skoplju, R.S.Makedonija. Praćeno je 17 pacijenata (9 muškaraca i 8 žena) od januara do avgusta 2023 godine. Pet od njih je bilo sa dijagnozom aplastične anemije i 12 sa imunom trombocitopenijom. Svi su lečeni Eltrombopagom. Sistematski smo pregledali medicinsku dokumentaciju iz Odeljenja bolničke apoteke, prikupili anamnestičke podatke i determinirali neadherentnost: kroz praćenje frekvecije doziranja, dvostruko uzimanje terapije, izostanka doze leka, lek-lek interakcija, i interakcija između hrane/suplementa i leka. Identifikovano je 13 slučaja neadherentnosti, od kojih se 3 (23,08 %) odnosi na frekfencije doziranja, 1 (7,69 %) na dvostruko uzimanje terapije, 5 (38,46 %) na mogućnost lek-lek interakcije, 2 (15,38 %) na mogućnost interakcije hrana/suplement- lekova i 2 (15,38 %) su bile povezane sa izostavljenim dozama. Neadherentnost je ozbiljan problem koji ne pogađa samo pacijenta već i zdravstveni sistem. Intervencija kliničkog farmaceuta može poboljšati adherencu pacijenata i sprečiti greške u pridržavanju, jer je najvažnije utvrditi efikasnost i bezbednost pridržavanja propisane terapije, višekratna interakcija leka i hrane/suplementa koje mogu da variraju u zavisnosti od odnosa doza-odgovora i rizika od nedovoljne efikasnosti terapije (2).