POSLEDICE GUBITKA TEŽINE IZAZVANE OZEMPIC-OM: PRIVREMENO REŠENJE SA DUGOTRAJNIM POSLEDICAMA - Milošević Sopta, Nastasija; Djordjić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Ozempic (semaglutid) se koristi u terapiji dijabetesa tipa 2. U poslednje vreme, pažnja se usmerava na njegovu off-label upotrebu za mršavljenje, podstaknutu informacijama u javnosti (1,2). Iako nije registrovan za mršavljenje, dolazi do povećane potražnje, nestašice i uticaja na tretman dijabetesa. Uprkos obećavajućim efektima na mršavljenje, nosi značajne rizike. Proučavali smo upotrebu Ozempic-a u Srbiji, sa fokusom na kontrolu težine i insulinsku rezistenciju. Sproveli smo studiju preseka u 30 srpskih apoteka između februara i aprila 2023. Prikupljeni su podaci o propisivanju, indikacijama i načinu plaćanja. Anketiranjem farmaceuta procenjena je uloga farmaceuta, zakonske mere i kriterijumi off-label upotrebe. Većina recepata za Ozempic bila je za dijabetes tipa 2, pretežno pokrivena osiguranjem, za čiju kupovinu je bio neophodan recept ili izveštaj lekara. Farmaceuti su prijavili povećanu upotrebu u insulinskoj rezistenciji i gojaznosti, što je dovelo do strožeg inspekcijskog nadzora. Tokom ispitivanja, potražnja za Ozempic-om je naglo porasla, što je navelo neke pacijente sa dijabetes melitusom da potraže lek u inostranstvu. Uprkos medijskoj pažnji, Ozempic i ostali analozi GLP-1 nisu odobreni za upotrebu van navedene indikacije. Pacijenti van ciljne grupe izloženi su povećanom riziku, usled ograničenih podataka o bezbednosti i efikasnosti kod osoba sa nižom telesnom težinom. Važno je informisati pacijente i zdravstvene radnike o privremenom gubitku težine i mogućem povratku nakon prestanka upotrebe Ozempic-a. Široka off-label upotreba Ozempika za mršavljenje značajno utiče na njegovu dostupnost u terapiji dijabetesa tipa 2. Promovisanje holističkog pristupa upravljanju težinom, fokusiranje na promene u načinu života umesto oslanjanja na Ozempic, je od suštinskog značaja.