EFEKAT HIDROLATA TIMIJANA NA INTEZITET SPONTANIH I ACETILHOLINOM IZAZVANIH KONTRAKCIJA FUNDUSA ŽELUCA - Dragićević, Anđela; Stojanović, Nikola; Matejić, Jelena; Pavlović, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Prilikom ekstrakcije etarskih ulja iz aromatičnih biljaka dobijaju se i hidrolati. Hidrolati su vodeni rastvori koji predstavljaju nusproizvode destilacije i sadrže određenu količinu bioaktivnih molekula, a koji se kvantitativno i kvalitativno razlikuju od etarskih ulja (1). Etarsko ulje timijana nakon oralne primene u visokim koncentacijama ima citotoksična svojstva i može prouzrokovati oštećenje crevnih ćelija (2), pa upotreba hidrolata, razblaženih hidrosolubilnih frakcija etarskih ulja, predstavlja potencijalno bezbedan način primene. Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje efekata različitih zapremina (10-1000 µl) hidrolata dobijenog hidrodestilacijom nadzemnog dela Thymus vulgaris L. (Lamiaceae) na intenzitet spontanih i acetilholinom (Ach) indukovanih kontrakcija izolovanog fundusa pacova (3). Primena različitih zapremina hidrolata T. vulgaris je značajno smanjila intenzitet spontanih kontrakcija fundusa u zavisnosti od primenjene zapremine. Primena 250, 500 i 1000 µl hidrolata je izazvala relaksacije u tkivu fundusa za više od 50% u odnosu na bazalne vrednosti (p<0,01). Utvrđeno smanjenje intenziteta kontrakcija izazvanih Ach je za u zapreminu od 138 μl hidrolata iznosilo 35.2 ± 4.8%. Važno je pronaći efikasan način za primenu prirodnih proizvoda kako bi se iskoristila njihova lekovita svojstva. Etarska ulja i njihove komponente mogu biti inaktivirane u kontaktu sa enzimima i crevnim sadržajem. Hidrolati su vredni, inovativni prirodni proizvodi koji imaju veliki potencijal za upotrebu u prehrambenoj industriji kao funkcionalna pića.