FARMAKOMETRIJSKI MODELI – SAVREMEN ALAT ZA KVANTIFIKACIJU VARIJABILNOSTI I INDIVIDUALIZACIJU REŽIMA DOZIRANJA LEKOVA - Vučićević, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Farmakometrijski modeli predstavljaju moćni alat i neizostavni su aspekt u savremenim farmaceutskim istraživanjima i kliničkoj praksi. Oni obezbeđuju kvantitativni okvir za razumevanje složene interakcije između karakteristika leka, pacijenta i bolesti, omogućavajući izbor leka i režima doziranja radi optimizacije terapijskih ishoda (1). Pacijenti se međusobno razlikuju u odgovoru na lekove zbog genetskih, fizioloških, kliničkih ili faktora sredine. Različit odgovor na terapiju može biti farmakokinetičke, farmakodinamičke ili prirode same bolesti, što ukazuje da jedna doza ne odgovara svim pacijentima. U cilju stratifikacije režima doziranja za specifične populacije pacijenata, rešavanje varijabilnosti je od suštinskog značaja. Jedna od ključnih prednosti farmakometrijskih modela leži u njihovoj sposobnosti da razdvoje različite nivoe varijabilnosti u ponašanju leka, a posebno u kvantifikaciji i matematičkom opisivanju izvora interindividualne varijabilnosti, kao i predviđanju kako će različiti pacijenti reagovati na lek. Upravo su ova znanja od neprocenjive vrednosti za specifične populacije pacijenata kako bi se identifikovali optimalni režimi doziranja koji obezbeđuju maksimalnu efikasnost uz minimalne neželjene efekte terapije. Farmakometrijskim-modelima vođeno doziranje je značajno kod pedijatrijskih, starijih, kritično-obolelih ili pacijenata sa oslabljenom funkcijom jetre/bubrega, gde preporuka o jedinstvenom režimu doziranja za sve pacijente često nije primenljiva u kliničkoj praksi (2). U okviru predavanja će biti prikazani rezultati istraživanja gde farmakometrijski modeli doprinose novim saznanjima i unapređuju razvoj lekova otključavanjem potencijala personalizovane medicine.