REOLOŠKE KARAKTERISTIKE ORALNIH GELOVA SA INKORPORIRANIM EKSTRAKTIMA LEKOVITIH BILJAKA - Katona, Gabor; Kalić, Marina; Vojvodić, Slađana; Panjković, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Pacijentima koji pate od bolesti zuba i desni, farmacija 21. veka pruža sve više mogućnosti lečenja. Iako su ove bolesti posledica upale disbiotičkog porekla, razvoj rezistencije u velikoj meri ograničava efikasnost dostupnih lekova. Alternativno rešenje u ovim situacijama mogu biti i biljni ekstrakti sa antiinflamatornim i antimikrobnim delovanjem. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita kako ekstrakti biljaka mogu uticati na reološke osobine oralnog gela. Izrađeno je tri preparata identičnog sastava sa različitim liofilizovanim vodenim biljnim ekstraktima Thymus vulgaris L., Ocimum basilicum L. i Lavanda angustifolia Mill. Gelovi su izrađeni uz pomoć 0,5% Carbomer-a 940 kao gelirajućeg sredstva i 1% biljnog ekstrakta, homogenizacijom (DLAB Scientific, Kina, 160W AC carbon brush motor) tokom 2 minuta na 30.000 obrtaja. Reološka ispitivanja su izvršena reometrom Haake MARS (Thermo Scientific, Karlsrue, Nemačka) posredstvom mernog pribora cilindra Z20 DIN na temperaturi 22±0,1°C. Ispitivane su krive proticanja primenom histerezisnog postupka. Na osnovu dobijenih rezultata, očitane su vrednosti prividnih viskoziteta pri maksimalnoj brzini smicanja od 50 s-1. Najniži prividni viskozitet pokazao je gel sa inkorporiranim ekstraktom bosiljka, a najviši gel sa inkorporiranim ekstraktom lavande. Kako je pokazano da izbor biljnih ekstrakata ima uticaj na reološke karakteristike izrađenih preparata, buduća istraživanja treba usmeriti na ispitivanje uzroka prikazanih rezultata, kao i adekvatan odabir biljnih ekstrakata prilikom formulisanja preparata, ne samo na osnovu terapijskih, već i tehnoloških parametara.