IN VITRO STUDIJA PROCENE ANTIOKSIDANTNE AKTIVNOSTI TETRAHIDRO-BENZO[4,5]TIENO[2,3-D]PIRIMIDINA - Lazarević, Jelena; Zvezdanović, Jelena; Ts. Mavrova, Anelia; Yancheva, Denitsa; Šmelcerović, Andrija (Arhiv za farmaciju, 2023)
Oksidativni stres doprinosi razvoju i nastanku brojnih patoloških stanja, uključujući: nastanak inflamacija, ateroskleroze, dijabetesa, raka, neurodegenerativnih i kardiovaskularnih poremećaja, ali i brojnih drugih hroničnih stanja. Mnogobrojne studije potenciraju važnost upotrebe antioksidanasa i njihovu ulogu u prevenciji i lečenju bolesti koje su posledica oksidativnog oštećenja (2). Derivati tieno[2,3-d]pirimidina pokazuju čitav spektar bioloških aktivnosti: antitumorske, antiinflamatornu, antidijabetičnu, koje bi sve mogle biti u vezi sa antioksidativnom aktivnošću pomenutih jedinjenja. U in vitro studiji vršili smo procenu antioksidativnog potencijala prethodno sintetisanih i strukturno okarakterisanih jedinjenja: jedanaest tieno[2,3-d]pirimidin-4-amina (3) i šest tieno[2,3-4-d] pirimidin-4-ftalimida (4), ispitujući njihov uticaj na inhibiciju lipidne peroksidacije. Dobijeni rezultati su pokazali da među ispitanim tieno[2,3-d]pirimidinima, antioksidativna svojstva imaju samo dva jedinjenja 2-(piridin-2-il)-5,6,7,8-tetrahidrobenzo[4,5]tieno[2 ,3-d]pirimidin-4-amin (jedinjenje 11) i 2-(2-(piridin-2-il)-5,6,7,8-tetrahidrobenzo[4,5]tieno[2,3-d]pirimidin-4-il)izoindolin-1,3-dion (jedinjenje 17), sa vrednostima IC50 = 90 ± 4 mM i IC50 = 165 ± 40 mM, respektivno. Međutim, ni jedinjenja 11, niti 17 imaju antioksidativnu aktivnost uporedivu sa standardnim antioksidansima (troloks, kafeinska kiselina i kvercetin). Zajednička karakteristika jedinjenja 11 i 17, koja deluju kao inhibitori procesa lipidne peroksidacije je što su oba 2-supsituisani derivati piridin-2-il tieno[2,3-d]pirimidina. Na žalost, sa svega dva predstavnika pomenutog strukturnog tipa objektivni zaključak ne možemo izvesti. Planiramo da naša istraživanja posvetimo detaljnijem proučavanju antioksidativnog potencijala 2-supstituisanih piridin-2-il tieno[2,3-d]pirimidina i u ovom kontekstu ćemo i nastaviti sa daljim radom.