FORMULACIJA I KARAKTERIZACIJA MINI TABLETA DESLORATADINA DOBIJENIH FOTOPOLIMERIZACIONOM TEHNIKOM 3D ŠTAMPE LEKOVA - Adamov, Ivana; Glišić, Teodora; Medarević, Đorđe; Aleksić, Ivana; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2023)
3D štampa lekova, kao aditivna tehnologija, predstavlja jednostavnu i ekonomski prihvatljivu alternativu konvencionalnim metodama, pružajući mogućnost dobijanja inovativnih farmaceutskih oblika i prilagođavanje terapije individualnim potrebama pacijenata (1). Cilj istraživanja bio je da se formulišu i izrade mini tablete desloratadinа (DSL) primenom 3D tehnike digitalne obrade svetlosti (engl. Digital light processing, DLP) mehanizmom nanošenja materijala “sloj po sloj”. Mini tablete DSL (10%, m/m) odabrane su kao farmaceutski oblik leka koji je pogodan za primenu u pedijatrijskoj populaciji, pre svega sa aspekta fleksibilnosti doziranja. Pripremljena je formulacija sa 1% fotoinicijatora i 10% vode, dok su polietilenglikol-diakrilat i polietilenglikol 400 bili prisutni u masenom odnosu 1:1. Kreirani 3D modeli (4,00 × 3,00 mm) uspešno su odštampani primenom WanhaoD8 štampača. Dobijene su žuto-narandžaste mini tablete uniformnog oblika, debljine i mase (4,16 ± 0,06 × 2,24 ± 0,04 mm; 42,61 ± 1,15 mg). Nepotpuna ekstrakcija DSL iz unakrsno umreženog polimernog matriksa rezultovala je relativno niskim sadržajem lekovite supstance u mini tabletama u odnosu na teorijski sadržaj (72,14 ± 1,04%) (2). Prilikom ispitivanja brzine rastvaranja, nakon 45 min oslobođeno je 50,29 ± 0,14% DSL u 0,1M hlorovodoničnoj kiselini, kao medijumu, uz postizanje platoa nakon 4 sata (81,19 ± 0,63%). Rezultati DSC analize pokazali su da je došlo do amorfizacije lekovite supstance, dok je posmatranjem poprečnih preseka odštampanih mini tableta pod polarizacionim svetlosnim mikroskopom uočeno prisustvo slojevite strukture. DLP tehnika 3D štampe lekova ima potencijal da obezbedi brzu izradu mini tableta odgovarajućih fizičko-hemijskih karakteristika, uz mogućnost postizanja modifikovanog oslobađanja lekovite supstance.