EVALUATION OF ANTIBACTERIAL ACTIVITIES OF SYNTHETIC CHALCONE DERIVATIVES AND IN SILICO PREDICTIONS OF THEIR PHAMACOKINETIC AND TOXICOLOGICAL PROFILE - Gocić, Valentina; Lazarević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Halkoni su biosintetski prekursori sekundarnih metabolita biljaka cvetnica i predstavljaju važnu sintetsku sirovinu i centralne intermedijere u sintezi bioaktivnih heterocikličnih jedinjenja. Halkonski strukturni tip je jednako interesantan i sa aspekta biološke aktivnosti jer ovu klasu jedinjenja karakteriše veliki terapijski potencijal (1). Globalni problem današnjice u lečenju svih vrsta infekcija predstavlja sve veća ekspanzija multirezistentnih patogenih sojeva mikroorganizama. Toksičnost prirodnih biljnih proizvoda na organizme kičmenjaka je mala, kao i mogućnost razvoja rezistencije mikroorganizma nakon dugotrajne primene, što im daje izvesnu prednost u odnosu na konvencionalne terapijske metode. U brojnim istraživanjima potvrđeno je antibakterijsko, antifungalno i antivirusno dejstvo različitih derivata halkona, što ova jedinjenja čini odličnim kandidatima za studije usmerene ka pronalaženju novih antimikrobnih lekova (2). U ovom istraživanju izvršena je sinteza sedam halkonskih derivata Klajzen-Šmitovom aldolnom kondenzacijom iz acetofenona i supstituisanih benzaldehida. Preliminarno ispitivanje antimikrobne aktivnosti sintetisanih derivata izvršeno je mikro-dilucijonom metodom na dva laboratorijski kontrolisana bakterijska soja: Escherichia coli i Staphylococcus aureus. U testiranoj koncentraciji (1 mg mL-1), 3-bromo-4-hidroksi-5-metoksihalkon i 4,5-dimetoksi-2-nitrohalkon su ispoljili izraženu aktivnost prema Staphylococcus aureus-u. U in silico sudiji izvedenoj primenom SwissADME platforme i Osiris Property Explorer alata, za aktivna jedinjenja predviđene su povoljne fizičko-hemijske osobine, visoka gastrointestinalna apsorpcija, odsustvo rizika za mutagene, tumorogene, iritirajuće i štetne efekte za reproduktivni sistem, tako da ova jedinjenja mogu predstavljati dobru polaznu osnovu za razvoj potencijalnih antistafilokoknih agenasa.