NEZADOVOLJENA MEDICINSKA POTREBA- KLINIČKI ASPEKT - Veličković Radovanović, Radmila (Arhiv za farmaciju, 2023)
Nezadovoljena medicinska potreba (NMP) podrazumeva nedostatak raspoložive terapije/dijagnostike za određene bolesti, stanja ili simptoma. NMP zahteva definisanje populacije pacijenata (npr. za lečenje ozbiljnog stanja/oboljenja, ograničenog ili bez modaliteta lečenja) ili dugoročnu društvenu potrebu (npr. za prevazilaženje razvoja bakterijske otpornosti na antimikrobne lekove) (1). Identifikovanje određenog stanja ili bolesti kao NMP-u ima za cilj da signalizira značaj zdravstvene politike, stimuliše istraživačke aktivnosti i podstakne razvoj inovativnih lekova, dijagnostike ili zdravstvenih tehnologija u ovim oblastima (2). Lista NMP za 2019. uključuje: amiotrofičnu lateralnu sklerozu, rekurentni glioblastom, karcinom pankreasa. Nezadovoljena medicinska potreba kao alat za kreiranje politike koncepta NMP treba da pomogne istraživačkim i zdravstvenim zajednicama da razlikuju hitnije zdravstvene potrebe pacijenata i društva od mnoštva drugih zdravstvenih potreba. Pristup inovativnim terapijama, uključujući nove, esencijalne inovativne lekove varira u velikoj meri, sa značajnim razlikama između zemalja i kontinenata na globalnom nivou. Ipak, postoje NMP u dijagnostici/lečenju psorijaze, multiple skleroze, karcinoma, retkih bolesti. Postoji esencijalna potreba za novim antibioticima kako bi se pravazišla rastuća antimikrobna otpornost, posebno u lečenju gram-negativnih patogena kao što je Acinetobacter baumannii (2). Iz perspektive pacijenata, inovacije su potrebne u promovisanju i/ili očuvanju kvaliteta života; što su takođe ključne tačke. Perspektiva svakog pacijenta je individualna u skladu sa njihovim iskustvom sa bolešću, a stavovi svake grupe o nezadovoljenim potrebama oblikovane su vlastitom stručnošću i mišljenjem. Farmaceutska strategija stimuliše inovacije u oblastima nezadovoljenih medicinskih potreba (npr. neurodegenerativnih i retkih bolesti, karcinoma kod dece, specifične populacije pacijenata) (3).