RAZVOJ TEHNOLOŠKE METODE ZA MIKROBIOLOŠKU DEKONTAMINACIJU SUVOG CVETA KANABIAS - Aleksandrov, Mihail; Ristovski, Boban; Maksimova, Viktorija (Arhiv za farmaciju, 2023)
U zemljama sa Nacionalnim programom za medicinski kanabis, farmaceutski propisi preciziraju da biljni proizvodi od kanabisa moraju da se pridržavaju strogih bezbednosnih standarda u vezi sa mikrobnom kontaminacijom. Tretman korišćenjem neopasne radio frekvencije (RF) je nejonizujući, što znači da neće promeniti molekularnu strukturu cveta kanabisa (1). Naš cilj je bio da razvijemo tehnološku metodu za dekontaminaciju suvog cveta kanabisa, sa ciljem da se smanji broj nekih mikroorganizama u samom cvetu i na ovaj način obezbediti zdravstvena bezbednost biljnog proizvoda. U tu svrhu koristili smo suvo cveće THC-sorte Jack Kush, sa tretmanom u aparatu za zračenje APEX7, na različitim programima. Pre tretmana, sušeno cveće ima sledeću mikrobiološku analizu: Ukupan broj aerobnih mikroba (TAMC)=4,6*103CFU/g; Ukupan broj kvasca i plesni (TYMC)=2,3*104CFU/g; Gram-negativne bakterije otporne na žuč (BTG-)<102CFU/g i >10CFU/g; Escherichia coli (EC) i Salmonella (SA) su odsutne. Po preporuci proizvođača APEX7, razvili smo tri načina za ozračivanje osušenog cveta, i to: I program (90°C/1 minuta); II program (95°S/1 minuta) i III program (98°S/1 minuta). Nakon tretmana sa I programom dobijeni su sledeći rezultati: TAMC=6*103CFU/g; TYMC<10CFU/g; BTG-<10CFU/g; EC i SA su odsutni. Nakon tretmana II i III programom dobijeni su isti rezultati: TAMC=4*103CFU/g; TYMC<10CFU/g; BTG-<10CFU/g; EC i SA su odsutni. Mikrobiološke analize se rade u skladu sa Ph.Eur. monografija 04/2019:50108. Možemo zaključiti da je korišćena metoda efikasna u drastičnom smanjenju broja patogenih mikroorganizama i na taj način proizvodi bezbedan krajnji proizvod.