SADRŽAJ RIBOFLAVINA U EKSTRAKTIMA TRI VERBASCUM VRSTE - Grigorov, Maja; Sunarić, Slavica; Pavlović, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Vitamini B kompleksa ispoljavaju brojne biološke aktivnosti na ljudskom telu, koži, kosi i noktima. Zbog toga bi njihov sadržaj u različitim biljnim ekstraktima mogao biti značajan za procenu zdravstvenih efekata ovih proizvoda (1). Vrste iz roda Verbascum su dobro poznate po svojim antiinflamatornim, antimikrobnim, antiseptičkim, sedativnim, diuretičkim, imunomodulatornim i antivirusnim aktivnostima (2). Cilj našeg rada bio je određivanje riboflavina u različitim ekstraktima tri vrste Verbascum. Cvetovi Verbascum niveum (VN), Verbascum speciosum (VS) i Verbascum phlomoides (VP) sakupljeni su u okolini Bosilegrada, a ekstrakti su pripremljeni perkolacijom sa dva različita rastvarača (etanol 50% i destilovana voda). Za detekciju i kvantifikaciju korišćena je HPLC metoda sa fluorescentnom detekcijom uz primenu eksternog standarda. Rezultati su prikazani u mg/g suvog ekstrakta. Prema našim rezultatima, riboflavin je detektovan u svim ispitivanim ekstraktima. Najveća količina nađena je u vodenom ekstraktu VS (1.25 mg/g), a najmanji sadržaj određen je u etanolnom ekstraktu VS (0.49 mg/g). Dok je kod biljne vrste VS vodeni ekstrakt bio bogatiji od etanolnog, kod biljnih vrsta VN i VP veći sadržaj je određen u etanolnim (0.90 mg/g i 0.84 mg/g) u odnosu na vodene ekstrakte (0.56 mg/g i 0.53 mg/g). Na osnovu naših rezultata, možemo zaključiti da su ove vrste bogate riboflavinom i da njegova količina varira u zavisnosti od biljne vrste i korišćenog ekstragensa.