Antioksidantna aktivnost biljnih sekundarnih metabolita - Marčetić, Mirjana; Arsenijević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Oksidativni stres može indukovati razvoj različitih poremećaja. Biljni sekundarni metaboliti mogu delovati kao antioksidansi putem neutralizacije slobodnih radikala ili stimulacijom endogenih antioksidantnih mehanizama. Polifenoli predstavljaju jedne od značajnih sekundarnih biljnih metabolita sa antioksidantnom aktivnošću. Svoje delovanje mogu ispoljiti putem različitih mehanizama u zavisnosti od svoje strukture. Polifenoli su široko rasprostranjeni u biljnim drogama i neke od uobičajeno korišćenih su plod aronije (Aroniae fructus) i borovnice (Myrtilli fructus), koje su bogate antocijanima i taninima i ispoljavaju visoku antioksidantnu aktivnost. Glavne komponente u rizomu kurkume (Curcumae rhizome) su kurkuminoidi, koji pokazuju antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost. Takođe, list čaja (Camelliae sinensis folium) i seme kafe (Coffeae semen), veoma zastupljeni u svakodnevnom životu, značajno doprinose dnevnom unosu anioksidanasa i obezbeđuju neophodnu zaštitu organizma od posledica oksidativnog stresa.