Dijetarni antioksidansi i zdravstveni efekti: koliki je optimalan unos? - Vidović, Bojana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Dobro balansirana dijeta je izvor brojnih antioksidanasa, kao što su vitamini, minerali, provitamini (β-karoten), i fitohemikalija (npr. karotenoida, polifenola, organosumpornih jedinjenja). Osim direktnih antioksidanasa, namirnice obezbeđuju organizmu mnoge sastojke koji indirektno podržavaju endogeni antioksidativni zaštitni sistem, kao što su supstrati neophodni za sintezu glutationa, enzima antioksidativne zaštite, metalo-vezujućih proteina ili modulatori redoks osetljivih signalnih puteva. Epidemiološke studije ukazuju na inverznu povezanost dijetarnih unosa i/ili serumskih koncentracija vitamina C, E, karotenoida i flavonoida sa rizikom od brojnih hroničnih nezaraznih bolesti i ukupnog mortaliteta, ukazujući na značaj njihovog optimalnog unosa. Suprotno antioksidativnim mikronutrijentima, za fitohemikalije nisu utvrđene vrednosti preporučenog dnevnog unosa. Ishrana treba da se zasniva na konzumiranju raznovrsnih biljnih namirnica (voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice, semenke, orasi), napitaka bogatih antioksidansima, uz umereno konzumiranje namirnica animalnog porekla, kako bi se u potpunosti iskoristili protektivni efekti dijetarnih antioksidanasa.