Dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima - Todorović, Vanja; Djordjević, Brižita (Arhiv za farmaciju, 2023)
Dijetetski suplementi (DS) ili dodaci ishrani su proizvodi koji sadrže jedan ili više sastojaka i primenjuju se kao dopuna ishrani, odnosno imaju posebnu nutritivnu namenu. Brojni su naučni dokazi koji sugerišu da DS koji sadrže antioksidativna jedinjenja imaju blagotvorno dejstvo u različitim (pato)fiziološkim procesima, odnosno bilo kom stanju koje u osnovi ima narušenu redoks ravnotežu (kardiovaskularne bolesti, rak, starenje, intenzivno vežbanje). Najčešći antioksidansi u dodacima ishrani su antioksidativni mikronutrijenti kao što su vitamin C, vitamin E, selen, i cink, ali i različiti sekundarni biljni metaboliti, uključujući polifenole i karotenoide. Posebna pažnja mora biti usmerena na doze i dužinu suplementacije. Neadekvatna primena antioksidanasa putem dijetetskih suplemenata često ishoduje time da dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima imaju ograničen efekat ili on kompletno izostane. Stoga ove ali i sve druge dijetarne suplementacije treba sprovoditi isključivo u skladu sa uputstvima zdravstvenih radnika kako bi se osigurali njihova efikasnost i bezbednost, ali i prikladnost za stanje i potrebe pojedinca.