Doking studije nekih jedinjenja sa pirazolom u aktivnom mestu cikolooksigenaze-2 - Savić, Jelena; Anastasijević, Marija; Crevar, Milkica; Brborić, Jasmina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Neselektivni nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput aspirina, ibuprofena i diklofenaka inhibiraju enzime ciklooksigenazu-1 i ciklooksigenazu-2, a selektivni inhibitori ciljaju ciklooksigenazu-2 koja je prekomerno izražena u inflamaciji, ali takođe i kod kancera, ateroskleroze, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Potencijalni kardiovaskularni i hepatički neželjeni efekti selektivnih inhibitora ciklooksigenaze-2 su ograničili njihovu primenu. Razvoj selektivnih i bezbednih inhibitora ciklooksigenaze-2 ostaje veoma prioritetna oblast u otkrivanju lekova. Na osnovu strukture prethodno istraživanih novosintetisanih β-hidroksi-β-arilpropanskih kiselina dizajnirane su dve grupe jedinjenja: analozi u kojima je jedan od benzenovih prstenova zamenjen pirazolom, uz zadržavanje karboksilne grupe, i amidi β-hidroksi-β-arilpropanskih kiselina sa pirazolom. Program AutoDock Vina 1.2.0 je korišćen za dokovanje dizajniranih jedinjenja u 3D strukturu katalitičkog mesta enzima ciklooksigenaze-2, a ostvarene interakcije su upoređene sa interakcijama koje ostvaruje selektivni inhibitor celekoksib. Amidi su imali nižu energiju vezivanja od kiselina, što ih čini dobrim kandidatima za sintezu.