Usluga odvikavanja od pušenja u apoteci - stavovi studenata farmacije, farmaceuta i opšte populacije - Milošević Georgiev, Andrijana; Obradović, Dragiša; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2023)
Pušenje je globalni javnozdravstveni problem, a mere kontrole duvana treba da se primenjuju u zajednici tako da značajno smanje broj oboljenja koja su povezana sa pušenjem i troškove zdravstvene zaštite. Javne apoteke su idealna mesta za savetovališta za odvikavanje od pušenja, budući da su najpristupačnije zdravstvene ustanove i imaju direktan kontakt sa pacijentima. Cilj istraživanja bio je da se ispitaju stavovi prema implementaciji takvih usluga koristeći upitnike na prikladnom uzorku studenata (N=300), farmaceuta (N=383) i opšte javnosti (N=987) u Republici Srbiji. Uvođenje usluge odvikavanja od pušenja u apotekama podržali su studenti farmacije (59,7%), farmaceuti (49,2%) i opšta javnost (36,7%). Nije pronađena razlika u stavovima farmaceuta u odnosu na pol, starost, stepen obrazovanja i godine iskustva. Farmaceute kao praktičare javnog zdravlja uglavnom su prepoznali studenti (94,3%). Većina njih (86,3%) prepoznala je potrebu za dodatnim obrazovanjem za implementaciju novih usluga, a svaki treći farmaceut prepoznao je nedostatak edukacije kao barijeru za sprovođenje usluge. Ovi podaci ukazuju na potrebu specifičnijih istraživanja kako bi se istražile potrebe za edukacijom i kompetencijama za farmaceute i kako bi im se omogućilo da u budućnosti obavljaju usluge kao što je odvikavanje od pušenja.