Razvoj i validacija RP-HPLC metode za praćenje stabilnosti u cilju određivanja sadržaja aripiprazola i njegovih degradacionih proizvoda - Mijatović, Vesna; Zečević, Mira; Zirojević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Cilj ovog rada bio je razvoj RP-HPLC metode za praćenje stabilnosti aripiprazola, identifikacija i kvantitativna analiza aripiprazola i njegovih degradacionih proizvoda u tabletama, kao i ispitivanje robusnosti predložene analitičke metode primenom eksperimentalnog dizajna. Studija forsirane degradacije aktivne farmaceutske supstance aripiprazola, koja je izvedena u cilju razvoja i validacije RP-HPLC metode, sprovedena je u skladu sa ICH smernicama. Ispitivana je stabilnost aktivne supstance u uslovima hidrolize u kiseloj, neutralnoj i baznoj sredini, termalne degradacije, oksidacije i fotolize. Aktivna supstanca je pokazala degradaciju u uslovima oksidacije, pri čemu je identitet nastalog proizvoda, N-oksida, potvrđen poređenjem retencionog vremena i UV spektra sa standardnom supstancom. Pri ostalim ispitivanim uslovima, aktivna farmaceutska supstanca je pokazala stabilnost. Kako je predložena RP-HPLC metoda omogućila efikasno razdvajanje degradacionih proizvoda i aripiprazola, definisana je kao metoda za praćenje stabilnosti farmaceutskog proizvoda. Sprovedena je validacija stability-indicating RP-HPLC metode za istovremenu kvalitativnu i kvantitativnu analizu aripiprazola i njegovih nečistoća. Tom prilikom su ispitani selektivnost, linearnost, preciznost, tačnost, limit detekcije, limit kvantifikacije, a primenom Box-Behnkenovog eksperimentalnog dizajna ispitana je i robusnost metode.