Nusproizvodi agro-industrije kao izvor održivih sastojaka za proizvodnju funkcionalne hrane i nutraceutika - Ivanović, Nevena; Ilić, Tijana; Zrnić Ćirić, Milica; Todorović, Vanja; Đuričić, Ivana; Dabetić, Nevena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Odlaganje otpada koji nastaje u prehrambenoj industriji jedan je od najvećih izazova u postizanju održivog razvoja. Iako su nusproizvodi koji nastaju u prehrambenoj industriji potencijalni izvor bioaktivnih jedinjenja sa dokazanim pozitivnim zdravstvenim efektima, oni se uglavnom odlažu kao organski otpad. Iskorišćenje bioaktivnih jedinjenja iz ovih nusproizvoda u cilju dobijanja proizvoda sa dodatom nutritivnom i biološkom vrednošću, kao što su funkcionalna hrana i nutraceutici, ideja je koja proizilazi iz koncepta bioekonomije i kombinuje ekološki aspekt sa ekonomski održivom proizvodnjom. Neki od glavnih nusproizvoda koji se generišu u Srbiji sa potencijalom da se iskoriste u proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću su trop jabuke, trop šljive, komina grožđa, trop paradajza, uljane pogače i dr. Bioaktivna jedinjenja izolovana iz ovih otpada uključuju polifenole, peptide, vlakna, esencijalne masne kiseline, minerale, različite isparljive materije i pigmente. Ovaj članak se fokusira na najčešće otpade prehrambene industrije i potencijalnu ponovnu upotrebu ovog još uvek neiskorišćenog otpadnog materijala za proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću kao što su funkcionalna hrana, nutraceutici ili aditivi.