Upravljanje resursima u HPLC: Otkrivanje zelenog lica farmaceutske analize - Stojanović, Jevrem; Krmar, Jovana; Otašević, Biljana; Protić, Ana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Tečna hromatografija pod visokim pritiskom (HPLC) je tehnika od ogromne važnosti u analitici lekova zbog svoje mogućnosti da razdvoji umereno do manje polarna jedinjenja, kao što su aktivne farmaceutske i srodne supstance. Koncept zelene analitičke hemije (GAC) ima za cilj da obezbedi ekološki prihvatljivije i bezbednije metode u pogledu reagenasa, energije i otpada. Jedan od glavnih izazova GAC je da pronađe odgovarajući pristup za procenu „zelenosti“ analitičkih metoda. Proširenje GAC, nazvano bela analitička hemija (WAC), uvedeno je kako bi se uzela u obzir ne samo ekološka prihvatljivost, već i drugi aspekti koji doprinose održivosti metoda, kao što su analitička i ekonomska ili praktična efikasnost. HPLC metode suštinski nisu „zelene“ zbog obimne potrošnje toksičnih organskih rastvarača i posledičnog stvaranja velikih količina toksičnog otpada. Srećom, postoji mnogo pristupa za prevazilaženje ne-zelene prirode HPLC metoda. U ovom radu su predstavljene različite modifikacije HPLC metode koje povećavaju ekološku prihvatljivost, kao i različiti alati koji se koriste za procenu ekološke prihvatljivosti. Pored toga, predstavljen je novi koncept bele analitičke hemije.