Mikrobiološki kvalitet probiotičkih proizvoda - Zavišić, Gordana; Ristić, Slavica; Petković, Branka; Živkov Šaponja, Dragoslava; Jojić, Nikola; Janković, Drina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Mikroorganizmi koji se koriste kao probiotici treba da zadovolje elementarne aspekte bezbednosti (netoksičnost, odsustvo gena rezistencije na antibiotike i translokacije) i funkcionalne/tehnološke aspekte (otpornost i preživljavanje u kiselom gastričnom okruženju, adhezivnost, stabilnost i vijabilnost ćelija). Probiotici sa zdravstvenom tvrdnjom, bilo da su dijetetski proizvod ili farmabiotik (kategorija lekova), treba da budu klinički testirani, validirani, dokumentovani i stalno kontrolisani u pogledu kvaliteta. Važni parametri kvaliteta su identifikacija deklarisanih probiotičkih sojeva, broj živih mikroorganizama (probiotičke bakterije i/ili gljivice) i mikrobiološka čistoća (odsustvo specifičnih patogenih/uslovno patogenih bakterija i gljivica, kao i ograničavanje ukupnog broja kontaminanata kao što su aerobne bakterije, kvasci i plesni). Zbog brojnih izveštaja o komercijalnim probioticima niskog kvaliteta koji se prodaju za ljudsku upotrebu, ovaj pregled razmatra metode koje se koriste za testiranje sadržaja probiotičkih mikroorganizama, bezbednost za nameravanu upotrebu i dokazane zdravstvene koristi onih probiotika čiji mikrobiološki kvalitet odstupa od sadržaja koji tvrde proizvođači i održavanja vitalnosti ćelija, tj. stabilnosti probiotika tokom roka trajanja. Pored toga, razmatraju se i neželjeni efekti probiotika i potencijalne opasnosti po zdravlje korisnika.