Tehnika istraživanja i analize podataka primenjena u analizi istorijskih podataka - Kovačević, Jovana; Kovačević, Aleksandar; Miletić, Tijana; Djuriš, Jelena; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Razumevanje uticaja karakteristika formulacije i procesnih parametara na fizičko-hemijske osobine farmaceutskog proizvoda je vrlo značajno u razvoju čvrstih doziranih oblika jer se znanje stečeno u fazi razvoja koristi i u svim sledećim fazama životnog ciklusa proizvoda, a može da se primeni i u razvoju drugih proizvoda. Jedan pristup ka postizanju boljeg poznavanja proizvoda i procesa je primena sistematičnog pristupa koji podrazumeva izvođenje eksperimenata u skladu sa predefinisanim faktorijalnim ili frakcionim faktorijalnim eksperiementalnim planom. Međutim, čest je slučaj da dostupni podaci nisu prikupljeni na sistematičan način zato što eksperimenti nisu izvođeni po predefinisanom planu. Tada se mogu primeniti tehnike istraživanja i analize podataka da bi se iz seta istorijskih podataka izdvojili korisni podaci. U ovom istraživanju smo ispitali mogućnost korišćenja različitih tehnika istraživanja i analize podataka za razvoj modela koji opisuju efekte formulacije na gastrorezistenciju i profil oslobađanja model supstance iz gastrorezistentnih peleta. Model supstanca je duloksetin hidrohlorid iz grupe antidepresiva. Pripada BCS 2 klasi lekovitih supstanci, te je poželjno da profil brzine rastvaranja duloksetina iz peleta bude okarakterisan većim brojem vremenskih tačaka. Razvijeni modeli se mogu koristiti za planiranje narednih proba ili u razvoju drugih proizvoda.