Upotreba simulatora kompaktiranja za karakterizaciju kompresije praškova – prednosti i ograničenja - Nikolić, Nenad; Miletić, Tijana; Kovačević, Jovana; Medarević, Djordje; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Simulatori kompaktiranja su uređaji dizajnirani da omoguće dublju analizu procesa komprimovanja praškova. Karakterizacija procesa kompresije i kompakcije praškova, kao i karakterizacija materijala, ima važnu ulogu u dizajnu i razvoju formulacije i proizvodnog procesa tableta, kao i za kreiranje snažne baze za transfer proizvodnog procesa komprimovanja tableta na proizvodnu opremu i rešavanje problema u proizvodnim procesima u kasnijim fazama životnog ciklusa proizvoda. Iako su simulatori kompaktiranja dizajnirani da simuliraju proces kompresije na tablet-presama visoke brzine, obezbeđujući prednost korišćenja manjih količina materijala i visoko sofisticirane instrumentacije, postoje određena ograničenja u ekstrapolaciji procesnih parametara sa ovih mašina na tablet-prese visokih brzina. Međutim, prednosti upotrebe simulatora kompaktiranja za proučavanje osnovnih mehanizama kompresije i kompaktiranja, identifikaciju kritičnih karakteristika materijala i opsega kritičnih procesnih parametara, kao i njihovih relacija sa karakteristikama tableta, i kritičnim karakteristikama farmaceutskih proizvoda su očigledne, u poređenju sa korišćenjem malih ekscenter tablet presa, i komplementarne sa upotrebom manjih rotacionih tablet presa. U ovom radu je prikazan pregled i primeri različitih prednosti omogućenih nivoom instrumentacije simulatora kompaktiranja, uključujući i ograničenja u njihovoj eksploataciji.