3D štampa i karakterizacija nosača za dostavu ibuprofena u koštanom tkivu - Jovanović, Marija; Petrović, Miloš; Stojanović, Dušica; Ibrić, Svetlana; Uskoković, Petar (Arhiv za farmaciju, 2022)
Nosač za dostavu ibuprofena (IBU) u koštanom tkivu dobijen je metodom 3D štampe ekstruzijom iz paste uz korišćenje smeše polimera želatina A (GA) i polivinilpirolidona (PVP K30). Dobijeni nosač je umrežen sa 1% rastvorom glutaraldehida (GTA), nakon čega je usledio proces liofilizacije uzoraka. Ispitivana su mehanička i termička svojstva, profili i kinetika oslobađanja ibuprofena iz dobijenih nosača. Umrežen i liofilizovan nosač pokazao je dobru termičku stabilnost i mehanička svojstva, kao i produženo oslobađanje IBU-a koje prati kinetiku po Fikovom zakonu difuzije.