Мatematičko modelovanje in vitro oslobađanja lekovitih supstanci iz nosača tipa polimernih mikročestica - Djekić, Ljiljana; Ćirić, Ana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Inkorporiranje aktivnih supstanci u nosače tipa polimernih mikročestica (mikroinkapsulacija) je značajna tehnološka strategija u farmaceutskoj industriji kojom se može postići poboljšanje kvaliteta, bezbednosti i/ili terapijske efikasnosti farmaceutskih preparata za različite puteve primene. U fokusu aktuelnih istraživanja je inkapsulacija malih molekula i makromolekula u mikročestice na bazi biokompatibilnih sintetskih polimera i biopolimera, kao što su polipeptidi i polisaharidi, u cilju postizanja željene kinetike oslobađanja aktivne supstance. Raznovrsnost u pogledu strukture i veličine mikročestica, izbora polimera i postupaka izrade, omogućava kreiranje mnoštva nosača na mikroskali (npr. monolitne matriksne mikrosfere, šuplje mikrokapsule, mikrokapsule sa vodenim ili uljanim jezgrom, stimulus-senzitivne mikrokapsule), pri čemu se može manipulisati njihovim uticajem na biofarmaceutski profil lekovitih supstanci. Dosadašnji rezultati ukazuju da je in vitro proučavanje kinetike oslobađanja aktivne supstance jedan od ključnih aspekata karakterizacije nosača tipa mikročestica, pri čemu primena matematičke analize profila oslobađanja predstavlja značajno oruđe za sagledavanje mehanizama procesa oslobađanja lekovite supstance iz nosača, kao i za procenu uticaja i optimizaciju formulacionih i procesnih parametara u postupku mikroinkapsulacije. U radu je dat pregled reprezentativnih studija u okviru kojih je vršeno matematičko modelovanje eksperimentalno dobijenih podataka tokom oslobađanja model supstanci različitih fizičko-hemijskih osobina iz mikročestica, ilustrovan je značaj navedenog pristupa u obradi podataka i ukazano na potencijalna ograničenja.