Pregled mogućnosti primene natkritičnog ugljenik(IV)-oksida u proizvodnji lekova - Milovanović, Stoja; Lukić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Primena natkritičnog ugljenik(IV)-oksida (nkCO2) u farmaceutskoj industriji je još uvek nerazvijena, bez obzira na značajan istraživački interes za ovaj procesni medijum pokazan u poslednjim decenijama. NkCO2 tehnologije mogu poboljšati rastvorljivost lekovite supstance, njenu bioraspoloživost i terapijski učinak. Ove tehnologije mogu dovesti do razvoja novih formulacija koje će doprineti smanjenju doze leka, učestalosti uzimanja leka i poboljšati dobrobit pacijenata. S obzirom na značajno smanjenje cene opreme za rad pod visokim pritiscima i sve veću potrebu društva za čistijom proizvodnjom i sigurnijim proizvodima, očekuje se da će uskoro doći do simbioze između natkritičnih i farmaceutskih tehnologija. Stoga je ovaj pregledni rad bio fokusiran na najnovije doprinose nkCO2 tehnologija farmaceutskoj oblasti. Glavni cilj bio je približiti ove tehnologije farmaceutskim stručnjacima. U tu svrhu objašnjene su i diskutovane najčešće korišćene tehnologije: priprema čvrstih disperzija, impregnacija polimera lekovitim supstancama i proizvodnja mikro/nanočestica lekovitih supstanci upotrebom nkCO2.