Klinička farmakologija levotiroksina i antitiroidnih lekova - Stepanović-Petrović, Radica; Tomić, Maja (Arhiv za farmaciju, 2022)
Najčešća oboljenja štitaste žlezde su autoimune bolesti praćene razvojem hipotiroidizma (Hašimotov tiroiditis) i hipertiroidizma (Grejvsova bolest). Hipotiroidizam je klinički sindrom koji nastaje kao posledica deficita tiroidnih hormona. Hipertiroidizam je preterana aktivnost tiroidne žlezde praćena hipersekrecijom tiroidnih hormona. Pojednostavljeno, za postizanje eutiroidnog stanja u oba klinička sindroma se koriste (najčešće) dva leka – levotiroksin (hipotiroidizam) i tioamid (hipertiroidizam). Naizgled je jednostavno, ali zapravo tokom lečenja, koje je u slučaju hipotiroidizma doživotno, treba pažljivo pratiti pacijente uz prilagođavanje doze leka i uključivanje drugih lekova za lečenje komorbiditeta.