Uloga farmaceuta u zbrinjavanju pacijenta sa poremećajem rada tiroidne žlezde - Homšek, Ana; Roganović, Maša; Kovačević, Milena; Jovanović, Marija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Poremećaj funkcije tiroidne žlezde spada u najčešće endokrine poremećaje, posebno u ženskoj populaciji. Ukoliko se poremećaj ne ustanovi na vreme i ne leči adekvatno, kvalitet života pacijenta može biti narušen i može doći do dodatnih zdravstvenih problema, s obzirom na ključne uloge koje tireoidni hormoni imaju u organizmu. Stoga je neophodno podići svest o važnosti prepoznavanja simptoma koji ukazuju na potencijalni problem sa štitnom žlezdom, kao i moguće uzroke. Kod pacijenata koji su na terapiji levotiroksinom (hipotireoidizam) ili tiamazolom, karbimazolom ili propiltiouracilom (hipertireoidizam), potrebno je ukazati na značaj pravilne i redovne upotrebe lekova, uz sprovođenje pratećih nefarmakoloških mera, i ukazati na potencijal za pojavu neželjenih reakcija i interakcija sa drugim lekovima/hranom. Značajnu ulogu u navedenim aktivnostima bi trebalo da ima farmaceut, kao najdostupniji član zdravstvenog tima, koji može uputiti pacijenta lekaru radi postavljanje dijagnoze, pratiti efikasnost i bezbednost terapije, i pružiti pacijentu adekvatno savetovanje.