Dijetarni faktori i tiroidna disfunkcija - Djuričić, Ivana; Todorović, Vanja; Dabetić, Nevena; Zrnić Ćirić, Milica; Ivanović, Nevena; Vidović, Bojana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Pored nedostatka joda, najčešća etiologija hipotireoze u razvijenim zemljama je Hašimoto tireoiditis, koji karakteriše povišen nivo serum autoantitela i limfocitna infiltracija štitaste žlezde. Grejvsova bolest je vodeći uzrok hipertireoza na globalnom nivou. Pacijenti sa oboljenjem štitaste žlezde često zahtevaju modifikaciju dijetarnog režima. Popularne intervencije uključuju suplementaciju određenim vitaminima, mineralima i mikroelementima kao što su jod i selen. Preporučuje se ograničen unos namirnica koje sadrže goitrogene supstance jer ometaju normalnu sintezu tiroidnih hormona, povećavajući rizik za nastanak strume i hipotireoze. Primarni izvori goitrogena u ishrani su kruciferno povrće, proizvodi od soje, skrobne biljke i pojedine vrste voća. Osim esencijalnih nutrijenata, postoji sve veće interesovanje za primenu specifičnih nutraceutika u prevenciji i koterapiji bolesti štitaste žlezde, kao što su mioinozitol, L-karnitin, melatonin i rezveratrol. Trenutni dokazi ukazuju na moguće promotivne efekte ovih jedinjenja u oboljenjima štitaste žlezde. Potrebna su dalja ispitivanja koja bi pratila uticaj doze i dužine suplementacije nutraceutika i potvrdila tačne mehanizme njihovog delovanja u poremećajima funkcije štitaste žlezde.