Učešće serotonergičkih mehanizama u antinociceptivnom dejstvu metformina - Lasica, Andjelka; Tomić, Maja; Nastić, Katarina; Pecikoza, Uroš; Micov, Ana; Stepanović-Petrović, Radica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Metformin je dobro poznat antidijabetik, za koji je pokazano da poseduje analgetička svojstva u modelima inflamatornog bola. Međutim, mehanizmi njegovog antinociceptivnog dejstva nisu u potpunosti rasvetljeni. Cilj ovog rada je bio ispitati učešće serotonergičkih mehanizama u antinociceptivnom dejstvu metformina u inflamatornom modelu bola – korišćenjem formalinskog testa kod miševa. Inicijalno su ispitani antinociceptivni efekti metformina, nakon intraperitonealne primene, u prvoj i drugoj fazi testa. Uključenost serotoninskih receptora je procenjena nakon intraperitonealne primene antagonista 5-HT1B/1D (GR127935) ili 5-HT1A (WAY100635) receptora. U nastavku eksperimenata, efekat metformina je ispitan nakon deplecije endogenog serotonina, primenom inhibitora triptofan-hidroksilaze (PCPA; primenjen intraperitonealno tokom 4 dana). Dodatno, efekat najveće testirane doze metformina je ispitan u rotarod testu, kako bi se isključila mogućnost pogrešnog tumačenja motorne inkoordinacije. Metformin (50-200 mg/kg) je pokazao značajno i dozno-zavisno antinociceptivno dejstvo (17-81%) u drugoj (inflamatornoj) fazi testa. Primena antagonista je značajno smanjila antinociceptivni efekat metformina (150 mg/kg). GR127935 je inhibirao efekte metformina za 67% (1 mg/kg) i 100% (3 mg/kg), dok su inhibitorni efekti WAY100635 bili 19% (1 mg/kg) i 68% (3 mg/kg). Deplecija serotonina korišćenjem PCPA (100 mg/kg/dan) je značajno smanjila antinociceptivne efekte metformina primenjenog u većim dozama (150 i 200 mg/kg). Metformin (200 mg/kg) nije imao značajan uticaj na performanse miševa u rotarod testu. Ova studija je pokazala uključenost 5-HT1B/1D i 5-HT1A receptora u antinociceptivnom dejstvu metformina, koje je verovatno posledica indirektnog uticaja leka na receptore (posredstvom oslobađanja endogenog serotonina od strane metformina).