Procena potencijalnih interakcija izmedju lekova kod pacijenata sa vanbolničkom pneumonijom - Živković Zarić, Radica; Suša, Romana; Stojadinović, Milorad; Lazić, Zorica; Čekerevac, Ivan; Kostić, Marina; Milovanović, Jasmina; Zarić, Milan; Janković, Slobodan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Interakcije lekova se smatraju veoma ozbiljnim problemom u farmakologiji i farmaciji, obično u korelaciji sa višestrukom, istovremenom upotrebom lekova i variraju od 3 do 5%, ako pacijent uzima mali broj lekova, odnosno do 20% kod pacijenata koji uzimaju više od 10 lekova. Cilj našeg istraživanja bio je da se otkriju i analiziraju mogući faktori rizika i mogući zaštitni faktori koji se odnose na pojavu potencijalnih interakcija lekova kod hospitalizovanih pacijenta sa vanbolničkom pneumonijom. Studija je dizajnirana kao prospektivna studija preseka, a sprovedena je na Klinici za pulmologiju, Kliničkog centra u Kragujevcu, Srbija. Glavni ishod bila je incidencija potencijalnih interakcija kod pacijenata sa vanbolničkom pneumonijom. Interakcije su proveravane uz pomoć Lexicomp i Micromedex proverivača interakcija. Najteže potencijalne interakcije lekova (razmotrite modifikaciju terapije D/ Izbegavajte kombinaciju X/Značajno/Kontraindikovano) pronađene su kod 19 (20%) odnosno 54 (58%) pacijenata, prema Lexicomp i Micromedex bazama podataka. Pacijenti sa vanbolničkom pneumonijom koji su bili stariji, pušači i sa više lekova koje je propisalo više od nekoliko različitih lekara, imali su veći rizik da dožive interakcije lekova. Mogući zaštitni faktori bili su dužina hospitalizacije, prevod iz Hitne pomoći, antiaritmici kao i antikoagulantna terapija. Pacijenti sa vanbolničkom pneumonijom su pod povećanim rizikom za potencijalne interakcije ako su stariji, pušači i ako im je više različitih lekara propisalo više lekova; tim pacijentima je potrebna posebna pažnja i rutinska provera potencijalnih interakcija lekova kako bi se smanjili mogući neželjeni ishodi.