Uticaj fizičke aktivnosti na imunitet - Mazić, Sanja; Djelić, Marina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Fizička aktivnost i vežbanje imaju značajnu ulogu u odbrani od infektivnih agenasa. Važno je istaći da je pokazano da odgovor imunskog sistema zavisi prvenstveno od intenziteta fizičke aktivnosti. Krajem prošlog veka se desila ekspanzija istraživanja u ovoj oblasti i to otkrićem da su infekcije gornjeg respiratornog trakta 2-6 puta češće kod vrhunskih sportista i to naročito tokm treninga intenzivnog vežbanja u poređenju sa opštom populacijom. Pokazano je da intezivna fizička aktivnost može dovesti do smanjenja aktivnosti B i T limfocita i povećanja nivoa hormona stresa adrenalina i kortizola, kao i nivoa slobodnih radikala. Takođe dolazi do smanjenja nivoa IgA koji štiti gastrointestinalni i respiratorni trakt od virusnih infekcija. S druge strane, početkom ovog veka i otkrićem brojnih citokina, brojna istraživanja su potvrdila da 60 minuta umerenih aerobnih vežbi, minimalno tri puta nedeljno jača naš imunitet na sledeće načine: produbljuje disanje i posledično šansu da se izbace mikroorganizmi iz disajnih puteva, povećava aktiviranje i izlučivanje imunoglobulina i citokina, ubrzava cirkulaciju krvi i limfe mišićnim kontrakcijama i na taj način, neutrofili i limfociti, brže stižu do mikroorganizama. Takođe, redovna fizička aktivnost povećava i broj CD4+T ćelija koje su odgovorne za uzbunjivanje imunološog sistema na napad „spolja“ i na regulisanje njegove reakcije na bakterije i viruse. Mnoge studije su pokazale povećanje IL-6 preko 100 puta u odnosu na vrednosti u mirovanju posle iscrpljujuće fizičke aktivnosti kao što je trka maratona, a može trajati i do 72h oporavka i time potvrdile i ukazale na sistemsku inflamaciju tokom intenzivne fizičke aktivnosti.