Farmaceutsko istraživanje i razvoj u eri multimodalnih “velikih podataka” - Kalinić, Marko (Arhiv za farmaciju, 2022)
U kontekstu rastuće krize produktivnosti farmaceutske industrije u istraživanju i razvoju, podaci i digitalne tehnologije se sve više prepoznaju kao potencijalno transformativan pristup u ubrzavanju razvoja novih terapija. Velike farmaceutske kompanije završe između 50 i 300 randomizovanih kliničkih studija (RKS) svake godine, a sveukupnost podataka prikupljenih u ovim ispitivanjima predstavlja nedovoljno istražen izvor novih potencijalnih otkrića. Sekundarna upotreba podataka iz RKS je, međutim, povezana sa brojnim izazovima: podaci koji se često nalaze u silosima širom organizacije, nedovoljna harmonizacija i složenost upravljanja pristupom, pitanja privatnosti, kao i nedostatak tehnološke zrelosti samo su neki od izazova na tom putu. Sledstveno, potpuno iskoristiti potencijal ovog bogatog izvora podataka često predstavlja nepraktično složen poduhvat. Da bi rešio ovaj izazov, Novartis je pokrenuo data42 program, inicijativu koja je stvorila jedinstven resurs od 2.500 završenih kliničkih studija čiji je kompanija sponzor, objedinjujući kliničke i pridružene podatke o biomarkerima koji kumulativno predstavljaju 3 miliona pacijent-godina posmatranja. Ovo predavanje će kratko opisati rešenja – tehničke prirode, kao i ona vezana za upravljanje – koja su kreirana u cilju uspostavljanja i demokratizacije pristupa ovom resursu. U cilju ilustracije njegovog potencijala, biće dat kratak pregled uspeha koje je program ostvario, uključujući i nekoliko prospektivnih studija slučaja kao što su virtuelne translatorne studije, kreiranje eksternih kontrolnih grupa i multimodalne analize biomarkera. Očekujemo da ovaj pregled posluži kao demonstracija kako digitalne tehnologije mogu fundamentalno doprineti skraćenju puta do novih terapija.