Procena izloženosti ciklosporinu A i identifikacija faktora varijabilnosti u ranom posttransplantacionom periodu - Roganović, Maša; Cvetković, Mirjana; Gojković , Ivana; Spasojević, Brankica; Kostić, Mirjana; Miljković, Branislava; Vučićević, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Ciklosporin A (CyA) je imunosupresiv koji se koristi kao deo posttransplantacionog terapijskog protokola u cilju prevencije odbacivanja grafta. Zbog velike farmakokinetičke varijabilnosti koja ga karakteriše, neophodno je sprovođenje terapijskog monitoringa (therapeutic drug monitoring, TDM). Cilj sprovedenog istraživanja je procena izloženosti CyA u periodu do 3 meseca nakon transplantacije (rani posttransplantacioni period) uz identifikaciju faktora koji utiču na vrednosti farmakokinetičkih parametara CyA. Od pedijatrijskih pacijenata sa transplantiranim bubregom, u Univerzitetskoj klinici Tiršova, retrospektivno su prikupljani podaci o primenjenoj dozi CyA, koterapiji, izmerenim koncentracijama CyA (C0 – neposredno pred davanje naredne doze i C2 – 2 sata nakon jutarnje doze) i vrednostima laboratorijskih parametara od značaja. Podaci su obrađivani upotrebom populacione farmakokinetičke analize u programu NONMEM® (verzija 7.4). U analizu je uključeno 26 pacijenata starosti do 12 godina. Farmakokinetički model koji najbolje opisuje dostupne podatke je jednoprostorni model sa apsorpcijom prvog reda. Kao glavni faktori varijabilnosti identifikovani su hematokrit, serumski kreatinin i telesna masa. U daljoj analizi, neophodno je uključiti podatke o genetskom polimorfizmu, za koje se očekuje da će imati najveći uticaj na izloženost leku i promeniti odnos snaga faktora koji utiču na vrednosti parametara CyA i koncentraciju. Dobijeni rezultati su očekivani imajući u vidu karakteristike CyA. Pored identifikacije, i kvantifikacija uticaja navedenih faktora je ključna za uspostavljanje optimalnog režima doziranja u ranom posttransplantacionom periodu kod dece, kada je rizik od odbacivanja grafta najveći.