Procena rizika od izloženosti dece i odraslih arsenu u PM10 česticama putem zagađenog vazduha u Boru - Petrović, Bojana; Gladović, Ana; Javorac, Dragana; Buha Djordjević, Aleksandra; Ćurčić, Marijana; Djukić-Ćosić, Danijela; Šoštarić, Andrej; Antonijević, Biljana; Bulat, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Grad Bor spada među najzagađenije gradove u Republici Srbiji i Evropi. Najveći izvor zagađenja u ovom gradu predstavlja rudnik bakra, Rudarsko-topioničarski basen Bor, usled emisije, predominantno, SO2 i suspendovanih čestica. Arsen je čest pratilac ruda bakra i olova, te se iz godine u godinu monitoringom kvaliteta vazduha uočava njegovo prisustvo u koncentracijama koje prelaze dozvoljene godišnje granice. Izloženost arsenu može dovesti do razvoja anemije, promena na koži, periferne neuropatije, ali i razvoja karcinoma. Cilj rada bio je da se proceni izloženost i okarakteriše rizik dece i odraslih od izloženosti arsenu iz PM10 čestica tj. putem zagađenog vazduha u gradu Boru. Vrednosti prosečnih godišnjih koncentracija arsena u vazduhu su preuzete iz godišnjih izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine, za merne stanice: Bor-Gradski park, Bor 1, Bor 2 i Bor-Jugopetrol. Zdravstveni rizik je procenjen metodologijom koju preporučuje Američka agencija za zaštitu životne sredine. Na osnovu vrednosti količnika hazarda (HQ) za oralni, inhalacioni i dermalni put unosa, ne-karcinogeni rizik se klasifikuje kao prihvatljiv (<1) ili neprihvatljiv (>1), dok se karcinogeni rizik klasifikuje na osnovu vrednosti CR, takođe kao prihvatljiv (<1×10-4) ili neprihvaljiv (>1×10-4). Izračunate vrednosti HQinh za decu i odrasle prelaze vrednost 1 ukazujući na neprihvatljiv rizik od izloženosti arsenu preko PM10 čestica iz zagađenog vazduha na svim razmatranim mernim stanicama. Neprihvatljiv karcinogeni rizik za decu je izračunat na stanici Bor-Jugopetrol, a za odrasle na stanicama Bor-Gradski park, Bor 1 i Bor-Jugopetrol. Dobijeni rezultati ukazuju na preku potrebu preduzimanja mera u cilju smanjenja emisije arsena u vazduh u Boru.