Uloga farmaceuta u smanjenju uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi - Javorac, Dragana; Marić, Djurdjica; Baralić, Katarina; Antonijević Miljaković, Evica; Buha Djordjević, Aleksandra; Djukić-Ćosić, Danijela; Ćurčić, Marijana; Antonijević, Biljana; Bulat, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Zagađen vazduh predstavlja značajan faktor koji ima negativan uticaj na zdravlje ljudi. Rešavanje problema zagađenog vazduha zahteva uključivanje zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika, među kojima se mogu istaći farmaceuti u javnim apotekama kao najdostupniji zdravstveni radnici, sa najvišim znanjima iz oblasti toksikologije. Imajući u vidu neospornu ulogu farmaceuta u unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti, podizanjem svesti javnosti o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje ljudi i davanjem saveta pacijentima o aktivnostima u slučaju zagađenja vazduha, farmaceuti bi doprineli očuvanju zdravlja, smanjenju opterećenja zdravstvenog sistema i njegovoj efikasnosti i održivosti. Farmaceutska profesija može značajno doprineti suzbijanju uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi i to: povećanjem dostupnosti smernica u slučaju zagađenog vazduha, povećanjem dostupnosti alata za monitoring kvaliteta vazduha, jačanjem obrazovnih kapaciteta, učestvovanjem u donošenju regulatornih okvira i poboljšanjem modela finansiranja farmaceutskih usluga kako bi se obezbedila održivost. Da bi navedene odgovornosti bile u potpunosti inkorporirane u farmaceutsku praksu, potrebno je: implementirati edukaciju iz oblasti toksikologije, kako na osnovnim tako i na višim nivoima studija kako bi se razvile neophodne kompetencije; povećati svest javnosti o zdravstvenim posledicama zagađenja vazduha, kao i o novim ulogama farmaceuta; razviti odgovarajuće smernice, regulatornu i finansijsku podršku kao i alate za skrining. Imajući navedeno u vidu, uloga farmaceuta u smanjenju uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi treba biti prepoznata i razvijena sa ciljem očuvanja zdravlja.