Identifikacija gama-hidroksibutirata u biološkim tečnostima primenom metode tečne hromatografije sa tandem masenom spektrometrijom - Djordjević, Snežana; Brajković, Gordana; Antunović, Marko; Vučinić, Slavica; Kilibarda, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2022)
Gama-hidroksibutirat (GHB) je supstanca koja pripada depresorima centralnog nervnog sistema, a svoje dejstvo ostvaruje vezivanjem za GABA receptore. Poslednjih godina zabeležen je porast zloupotrebe GHB-a. Maksimalna koncentracija GHB-a u krvi postiže se posle 20-40 min, dok je poluvreme eliminacije 30-50 min. Oko 1-5% GHB-a se eliminiše nepromenjeno urinom i može se detektovati svega 3-10 h od ingestije. Opasnost prilikom zloupotrebe GHB-a predstavlja mala razlika između doze koja izaziva euforiju i smanjenje inhibicije i doze koja može dovesti do gubitka svesti i kardiorespiratorne depresije. Identifikacija GHB-a u krvi i urinu je važna u dijagnostici trovanja nepoznate etiologije. Cilj ovog rada je da prikaže metodu tečne hromatografje sa tandem masenom spektrometrijom (UPLC-MS-MS) za dokazivanje GHB-a u biološkim tečnostima. U periodu od 2018-2020. godine u Centru za kontrolu trovanja zabeležen je 21 slučaj zloupotrebe GHB. Imunotestovi za dokazivanje GHB u urinu su još uvek nedostupni u rutinskom laboratorijskom radu, te je razvijena UPLC-MS-MS metoda za njegovu detekciju u urinu i serumu. Uzorci su pripremani čvrsto-faznom ekstrakcijom na Oasis HLB kertridžima. Razdvajanje GHB-a od komponenata matriksa izvršeno je na C18 koloni uz korišćenje smeše acetonitrila i 5 mmol/L formijatnog pufera pH 3,5 kao mobilne faze. Identifikacija GHB-a vršena je na osnovu karakterističnih masenih jona m/z 105, 87 i 45. S obzirom da predoziranje GHB-om često može da dovede do kome, pa čak i smrti, analitička potvrda GHB-a u biološkim tečnostima ima veliki značaj, jer može da olakša dijagnozu trovanja i ubrza lečenje bolesnika.