Uticaj konzumiranja komercijalnih proizvoda na bazi konoplje na dokazivanje tetrahidrokanabinola imunohromatografskim test trakama u urinu - Šuić, Ana; Javorac, Dragana; Baralić, Katarina; Marić, Djurdjica; Antonijević Miljaković, Evica; Buha Djordjević, Aleksandra; Ćurčić, Marijana; Djordjević, Snežana; Djukić-Ćosić, Danijela; Antonijević, Biljana; Bulat, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Prema važećoj regulativi u Srbiji je dozvoljeno gajenje i prodaja proizvoda na bazi konoplje (Cannabis sativa L.) koji sadrže do 0,3% supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola od kojih se ∆-9-tetrahidrokanabinolu (THC) pripisuju psihoaktivni efekti i razvoj zavisnosti povezan sa zloupotrebom kanabisa. U slobodnoj prodaji se nalazi sve veći broj proizvoda baziranih na delovima ili celoj biljci kanabisa. S obzirom na to da je kanabis najčešće korišćena psihoaktivna supstanca postoji i veća potreba za brzom i lakom detekcijom u organizmu. Cilj ovog rada je ispitati uticaj konzumiranja komercijalnih proizvoda na bazi konoplje na dokazivanje THC u urinu imunohromatografskim test trakama (1,2). U ispitivanje je uključeno osam zdravih dobrovoljaca koji su konzumirali komercijalno dostupne preparate na bazi konoplje (četiri čaja, dva mlevena i dva cela semena). Preparati su konzumirani prema uputstvu datom od strane proizvođača, tri uzastopna dana, a četvrtog dana je vršeno testiranje prvog jutarnjeg urina na prisustvo THC, upotrebom višekomponentnih One Step Rapid Test®-Ameritek® test traka. Uzorci pet ispitanika su dali negativan rezultat testa, a tri uzorka, poreklom od ispitanika koji su konzumirali mleveno seme konoplje i čaj u rinfuzu, dala su pozitivan test na THC. Daljom analizom urina koji su dali pozitivan rezultat, konfirmativnom metodom (HPLC-PDA) nije dokazano prisustvo THC. Konzumacija pojedinih preparata na bazi konoplje, koji se mogu naći u slobodnoj prodaji, može da dovede do pojave lažno pozitivnih rezultata pri dokazivanju THC u urinu imunohromatografskim test trakama, zbog čega je neophodno izvršiti dalju analizu urina konfirmativnim metodama.