Tretman multiple skleroze: budućnost koja počinje danas - Drulović, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Multipla skleroza (MS) je hronični inflamatorni i neurodegenerativni poremećaj centralnog nervnog sistema (CNS). Ona predstavlja vodeći uzrok netraumatske onesposobljenosti kod mladih odraslih osoba, koji pogađa 2,8 miliona ljudi širom sveta. Terapijska strategija u MS bi trebalo da bude usmerena ka smanjenju broja relapsa i lezija na MRI mozga i kičmene moždine, progresije onesposobljenosti i atrofije mozga, u svim stadijumima bolesti. Mora se istaći da je ovo posebno važno u ranoj fazi bolesti, kada je moguće smanjiti razvoj novih lezija i stepen zapaljenjskih promena CNS, koji dovode do usporavanja napredovanja onesposobljenosti i razvoja atrofije mozga i kičmene moždine. Sve veći broj različitih terapija koje modifikuju prirodni tok bolesti (DMT) je odobren za lečenje relapsnih oblika MS, a od nedavno, samo jedna za lečenje primarno progresivne MS i jedna za sekundarno progresivnu MS. Ovi lekovi mogu direktno uticati na tok bolesti, smanjujući učestalost relapsa, usporavajući napredovanje onesposobljenosti, smanjujući broj novih lezija CNS i usporavajući stopu atrofije mozga. Adekvatne intervencije u načinu života, zajedno sa ranim započinjanjem lečenja sa DMT koji smanjuju aktivnost bolesti i razmatranje prelaska na drugu adekvatnu terapiju, ako praćenje pokaže suboptimalan odgovor i neželjene efekte, ključne su tačke ove strategije. Dijagnoza se danas postavlja 10 puta brže nego 1980-ih, a značajni dokazi sada implikuju da je rano lečenje znatno efikasnije od kasnog započinjanja terapije.