Redoks-metabolički potpis kancera dojke - Kalezić, Andjelika; Srdić Galić, Biljana; Korać, Aleksandra; Janković, Aleksandra; Korać, Bato (Arhiv za farmaciju, 2022)
Redoks i metabolička homeostaza su esencijalni za održanje energetskih potreba organizma. Predstavljaju integrativni, evolutivno konzerviran odgovor, čiji su se molekulski mehanizmi neprekidno razvijali i adaptirali na izmenjenu mikrosredinu, posebno kod aerobnih organizama. To se odnosi na održanje homeostaze kako u fiziološkim, tako i patološkim stanjima, od metaboličkih poremećaja, dijabetesa, gojaznosti, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, do kancera. Upravo u kanceru redoks-metaboličko reprogramiranje predstavlja ključno obeležje neoplastične transformacije koje mu omogućava da kreira adaptivno okruženje. To je snažno spregnuto interakcijom kancerskih ćelija sa mikrosredinom. Kod kancera dojke osnovna komponenta tumorskog miljea je masno tkivo. Adipociti i kancerske ćelije su pre u kooperaciji nego kompeticiji. Uspostavljanje ili narušavanje njihovog odnosa je ključno za inicijaciju i progresiju kancera dojke, kao i za metastatski potencijal i terapeutsku rezistenciju. Međutim, pitanja u vezi produkcije reaktivnih vrsti kiseonika, organizacije antioksidativne odbrane i metaboličkog reprogramiranja u kanceru dojke su ostala otvorena. To se posebno odnosi na ulogu redoks-metaboličkih transkripcionih faktora uključenih u reprogramiranje masnog i kancerskog tkiva, u prvom redu Nrf2 (eng. nuclear factor erythroid 2-related factor 2). Ovo je pokušaj da se sagleda i pruži pregled sadašnjeg stanja i perspektiva u otkrivanju mehanizama redoks-metaboličkog reprogramiranja u kanceru dojke.