Vremenski zavisna pojava lažno pozitivnih rezultata test traka na opijate nakon primene leka CAFFETIN® - Atanacković, Milica; Baralić, Katarina; Ćurčić, Marijana; Javorac, Dragana; Buha Djordjević, Aleksandra; Antonijević Miljaković, Evica; Antonijević, Biljana; Bulat, Zorica; Djukić-Ćosić, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2022)
Opioidi predstavljaju široku grupu supstanci prirodnog, polusintetskog i sintetskog porekla, koje se osim primene u farmakoterapiji bolnih stanja, , često zloupotrebljavaju. Za kontrolu zloupotrebe koriste se imunohromatografske test trake, brza i jednostavna analiza zasnovana na principu kompetitivnog vezivanja. Glavni nedostatak im je pojava ukrštene reaktivnosti usled niske specifičnosti antitela za analit od interesa. Cilj ovog rada je bio ispitati uticaj primene OTC preparata koji sadrži kodein (Caffetin®) na pojavu lažno pozitivnih rezultata preliminarne imunohromatografske analize opijata u urinu i utvrditi vremenski period njihove pojave od trenutka primene analgetika. U istraživanju su učestvovale dve zdrave ženske osobe starosti 23 i 24 godine. Jedna ispitanica je primenila dozu koja sadrži 20 mg kodeina (2 tablete), a druga 10 mg kodeina (1 tableta). Uzorci urina su sakupljani tokom narednih 48 h i analiza je vršena pomoću dve vrste imunohromatografskih test traka: monokomponentnim AmeritekOPI® i trokomponentnim DOAMultiGnost 3 Test Panel®. Primenom Caffetin® tableta dobijeni su lažno pozitivni rezultati na opijate prvi put nakon 4,7 h (Ispitanica 1) i 3,3 h (Ispitanica 2), a prvi negativan rezultat se javio posle 39 h (Ispitanica 1) i 37,9 h (Ispitanica 2). Utvrđeno je da se nakon primene OTC preparata sa kodeinom dobijaju lažno pozitivni rezultati na opijate u vremenskom periodu kraćem od 48 h. Imajući u vidu da literaturni podaci ukazuju na to da uzorak može biti pozitivan na opijate i do 48 h pri primeni kodeina, neophodno je sprovesti detaljnija ispitivanja kako bi ova pojava u manjoj meri dovodila do nedoumica prilikom tumačenju rezultata imunohromatografskih testova.