Vremenski zavisna pojava lažno pozitivnih rezultata test traka na amfetamin nakon primene OTC preparata sa pseudoefedrinom - Nenić, Ivana; Baralić, Katarina; Javorac, Dragana; Buha Djordjević, Aleksandra; Antonijević Miljaković, Evica; Antonijević, Biljana; Bulat, Zorica; Djukić-Ćosić, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2022)
Amfetamin je snažan stimulans centralnog nervnog sistema i jedna od supstanci koja se najčešće zloupotrebljavaju. Za praćenje njegove zloupotrebe koriste se imunohromatografske test trake za preliminarnu analizu urina. Imunohromatografska analiza je brza i jednostavna metoda koja se zasniva na principu kompetitivnog vezivanja. Njen glavni nedostatak je unakrsna reaktivnost – sklonost antitela da vezuju strukturno slična jedinjenja, između ostalih i pseudoefedrin. Cilj ovog rada bio je ispitati uticaj primene OTC preparata na bazi pseudoefedrina na pojavu lažno pozitivnih rezultata preliminarne analize amfetamina u urinu i utvrditi vremenski period pojave ovih rezultata od trenutka primene preparata. Ispitivanje je uključivalo dva ispitanika. Tokom dva dana korišćen je preparat TylolHot®, pri čemu je prvi dan primenjena jedna doza, a drugi dan se preparat primenjivao prema režimu doziranja preporučenom od strane proizvođača (tri puta dnevno). Uzorci urina sakupljani su tokom tri uzastopna dana, a analiza je izvršena imunohromatografskim test trakama "DIAQUICK" Multi-Drug Test Panels. Dobijeni su lažno pozitivni rezultati na amfetamin već u periodu od 3,75 h nakon jednokratne primene TylolHot® preparata, i trajali su tokom 27 h pri višekratnoj primeni. Utvrđeno je da se nakon primene TylolHot® preparata u različitim vremenskim periodima mogu dobiti lažno pozitivni rezultati, što zavisi od intra- i interindividualnih varijacija i režima doziranja. Iako se test trake koriste za brzu preliminarnu analizu, neophodno je potvrditi rezultate konfirmativnim metodama (gasna ili tečna hromatografija spregnuta sa masenom spektrometrijom). Dobijeni rezultati su značajni prilikom rutinskih testiranja pacijenata, zaposlenih, učenika, sportista i pripadnika vojske.