Markeri redoks statusa kod pacijenata sa nealkoholnom masnom bolešću jetre - Erceg, Sanja; Tomašević, Ratko; Ninić, Ana; Pavlović, Aleksandar; Guzonjić, Azra; Vujčić, Sanja; Mamić, Milica; Mitrović, Bojan; Gluvić, Zoran; Kotur-Stevuljević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Nealkoholna masna bolest jetre (eng. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) je najčešće hronično oboljenje jetre, prisutno i u do 30% adultne populacije širom sveta. Značajnu ulogu u nastanku NAFLD ima akumulacija triglicerida u hepatocitima – steatoza, koja je povezana sa oksidativnim stresom, a koji dalje vodi fibrozi i ćelijskoj smrti hepatocita. Cilj ovog istraživanja bio je identifikacija markera redoks statusa za predviđanje rizika za nastanak steatoze. Studija je obuhvatila 158 ispitanika iz Kliničko bolničkog centra Zemun. Steatoza je potvrđena ultrazvukom kod 101 ispitanika, dok je preostalih 57 činilo kontrolnu grupu. U uzorcima seruma i plazme svih ispitanika određeni su sledeći markeri redoks statusa: superoksid dismutaza 1 (SOD1), paraoksonaza (PON1), malondialdehid (MDA) i superoksidni anjon (O2.-). U tu svrhu korišćene su spektrofotometrijske metode i enzimski imunosorbentni testovi. SOD1 je bila statistički značajno viša (P<0,001), dok O2.- značajno niži u grupi pacijenata (P<0,001), dok se PON1 i MDA nisu značajno razlikovali između grupa. SOD1 je bila u značajnoj negativnoj korelaciji sa O2.- (ρ=-0,494, P<0,001) i MDA (ρ= -0,242, P=0,002). Univarijatna binarna logistička regresiona analiza je pokazala pozitivnu asocijaciju između SOD1 i prisustva steatoze (OR=1,018, 95% CI 1,005-1,031; P=0,005), kao i negativnu asocijaciju između O2.- i prisustva steatoze (OR=0,959, 95% CI 0,941-0,978; P<0,001). Multivarijantna analiza je izdvojila SOD1 (OR=1,024, 95% CI 1,006-1,041; P=0,007) i O2.- (OR=0,965, 95% CI 0,942-0,989; P=0,004) kao nezavisne prediktore za prisustvo steatoze kod naših ispitanika. Parametri redoks statusa, SOD1 i O2.- redom, su pokazali pozitivnu, odnosno negativnu predikciju prisustva statoze kod naših ispitanika.