Ispitivanje uticaja postupka izrade i faktora formulacije na kritična svojstva kvaliteta tankih oralnih filmova - Turković, Erna; Vasiljevic, Ivana; Vasiljević, Dragana; Parojčić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Tanki oralni filmovi predstavljaju noviji farmaceutski oblik leka, koji sadrži jednu ili više aktivnih supstanci dispergovanih ili adsorbovanih na polimernom nosaču. Cilj ovog rada bio je ispitivanje uticaja postupka izrade i faktora formulacije na kritična svojstva kvaliteta filmova. Filmovi su izrađivani izlivanjem disperzije u kalupe ili metodom 3D štampe (Ultimaker 2+). Disperzija se sastojala od hidroksipropilceluloze, sa ili bez dodatka natrijum-alginata. Model aktivne supstance bile su kofein i ibuprofen. Karakterizacija filmova obuhvatila je određivanje mase, debljine, udela vlage (LJ16-MoistureAnalyzer) i mehaničkih karakteristika (EZ-LX-Table-TopMachine). Dobijeni rezultati su pokazali da su 3D štampani filmovi imali veću masu i debljinu u odnosu na izlivene filmove, osim u slučaju uzorka hidroksipropilceluloza/natrijum-alginat/kofein (37,6 i 59,0 mg/cm2; 526 i 642 µm). Visok udeo dispergovanih supstanci u uzorku može uzrokovati promenu u ponašanju polimera prilikom sušenja što se odražava na karakteristike filmova. Rastvaranje ibuprofena dovelo je do povećanja elastičnosti i smanjenja zatezne čvrstine filmova u slučaju oba postupka izrade, što je imalo negativan efekat na lakoću rukovanja i lepljivost. Postupak izrade imao je najveći uticaj na karakteristike filmova sa natrijum-alginatom i filmova koji su sadržali kofein. Natrijum-alginat je generalno smanjivao, a kofein povećavao fleksibilnost filmova. Postupak izrade nije imao uticaj na udeo vlage, iako je sušenje filmova bilo značajno različito kod ova dva postupka. Povećanje udela vlage uglavnom je pratilo smanjenje fleksibilnosti filmova, osim kod uzoraka sa ibuprofenom. Dobijeni rezultati ukazuju na značajan uticaj postupka izrade i sastava formulacije na karakteristike tankih filmova. Udeo rastvorenih ili dispergovanih supstanci u formulaciji moraju biti prilagođeni odabranom postupku izrade.