Smrt usled položajne asfiksije uzrokovane teškim pijanstvom - prikaz slučaja - Miljković, Milica; Vujović, Maja; Kostić, Emilija; Antović, Aleksandra; Pinterović, Bogdan; Pančić, Dimitrije; Milić, Miroslav (Arhiv za farmaciju, 2022)
Položajna asfiksija je vrsta mehaničkog pritiska disajnih puteva koja nastaje kada osoba duže vreme ostane u nefiziološkom položaju, pa trbušni organi vrše pritisak na dijafragmu i narušavaju respiratorne pokrete. Na zahtev istražnih organa izvršena je obdukcija muške osobe starosti 42 godine koja je pronađena na ulici, pokraj puta. Telo je bilo u položaju gore-dole, sa nogama savijenim preko glave i grudi. Spoljašnjim pregledom leša utvrđena je lividna boja glave, vrata, ramena i grudnog koša, kao i manji krvni podlivi kože i oguljotine kože u predelu glave i ekstremiteta. Unutrašnjim pregledom utvrđen je edem mozga i pluća, zastoj krvi u unutrašnjim organima, te petehijalna pleuralna i perikardijalna krvarenja. Patohistološkim pregledom organa utvrđen je zastoj krvi i cerebralni edem. Toksikološko-hemijska analiza uzoraka krvi, urina i tečnosti staklastog tela tehnikom gasne hromatografije "head space" sa detektorom jonizujućeg plamena dokazano je prustvo etil alkohola u sledećim koncentracijama: 2,85 mg/mL (2,70‰), 44 mg/ mL (3,39 ‰) i 3,18 mg / mL (3,16 ‰), redom. Utvrđeno je da je smrt bila nasilna, usled ugušenja zbog posturalne asfiksije u stanju teškog pijanstva.