English Ispitivanje utjecaja na mortalitet ličinki morskih račića Artemia salina L. i antiproliferativnog djelovanja eteričnog ulja timijana - Korić, Emina; Nikšić, Haris; Gušić, Irma; Durić, Kemal (Arhiv za farmaciju, 2022)
Cilj ovog rada je bio ispitivanje utjecaja eteričnog ulja herbe timijana, Thymus vulgaris L. na mortalitet ličinki morskih račića Artemia salina L. in vivo i evaluacija antiproliferativnog djelovanja prema odabranim tumorskim ćelijskim linijama in vitro. In vivo esej je proveden korištenjem Brine Shrimp Lethality – testa (BSLT). In vitro procjena antiproliferativne aktivnosti provedena je na tri humane ćelijske linije tumora: adenokarcinoma dojke MCF-7, karcinoma pluća H460 i akutne limfoblastne leukemije MOLT-4 korištenjem MTT eseja. Komponente eteričnog ulja timol (36,7%), p-cimen (30,0%), γ-terpinen (9,0%) i karvakrol (3,6%) su identificirane i kvantificirane gasnom hromatografijom/masenom spektrometrijom. U BSLT eseju eterično ulje timijana je pokazalo visoku toksičnost prema ličinkama morskih račića (LC50 60,38 µg/mL), u skladu sa evaluacijskim kriterijima citotoksičnosti. Inhibicija proliferacije tumorskih ćelija in vitro bila je koncentraciono-zavisna. Hematološka tumorska ćelijska linija MOLT-4 pokazala je manju senzitivnost na ispitivano eterično ulje od solidnih tumorskih ćelijskih linija MCF-7 i H460, sa IC50 vrijednostima od 228,78 µg/mL za MOLT-4, 68,59 µg/mL za H460 i 52,65 µg/mL za MCF-7. Utvrđena je dobra korelacija IC50 vrijednosti BSLT testa sa LC50 vrijednostima antiproliferativne aktivnosti ispitivanog eteričnog ulja za humane solidne tumore.