Značaj toksikološko-hemijske analize u utvrđivanju uzroka smrti kod ugljenisanih leševa- prikazi slučajeva - Pinterović, Bogdan; Vujović, Maja; Kostić, Emilija; Zdravković, Miodrag; Pančić, Dimitrije; Miljković, Milica; Todorović, Stevan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Utvrđivanje uzroka smrti kod ugljenisanih leševa je značajan problem u forenzičkoj praksi. Tokom obdukcije ugljenisanih leševa potrebno je odgovoriti na mnoga delikatna pitanja, a jedno od najvažnijih je utvrditi da li je leš dospeo u vatru živ ili mrtav. Na zahtev istražnih organa izvršene su obdukcije tri ugljenisana leša. Spoljašnjim pregledom u sva tri slučaja utvrđena je jaka karbonizacija, toplotni defekti po čitavom telu i brojni prelomi kostiju usled dejstva visoke temperature. Unutrašnjim pregledom je u dva slučaja utvrđeno prisustvo čađi u gornjim i donjim disajnim putevima, dok su vratni organi u jednom slučaju bili jakostepeno oštećeni i neraspoznatljivi usled dejstva visoke temperature. Toksikološko-hemijskom analizom uzoraka krvi kolorimetrijskom metodom prema Wolff-u za određivanje karboksi-hemoglobina pokazala je sledeće koncentracije karboksi-hemoglobina: 60%, 25% i 10%. Zaključeno je da je smrt u sva tri slučaja bila nasilna. Međutim, u jednom slučaju smrt je nastupila neposredno usled trovanja ugljen-monoksidom (60% karboksi-hemoglobina), dok je u druga dva slučaja smrt nastupila usled spoljašnjeg delovanja visoke temperature. Toksikološko-hemijska analiza krvi na karboksi-hemoglobin iznad 40% je pouzdan znak trovanja ugljen-monoksidom, pa ima značajnu ulogu u utvrđivanju uzroka smrti kod ugljenisanih leševa.